Dr Martens – en tidlös modesko

maj 4, 2015 Allmänt

I dag vet förmodligen de flesta vilket märke Dr Martens är. Eller så känner de åtminstone igen skorna eller kängorna när de ser dem med tanke på deras säregna stil. Numera har kängorna och skorna som en gång i tiden bars av arbetare blivit moderna klassiker som alltid är bra att ha i garderoben.

52-dr-martens-skor-kängor-bootsEn hel del människor i Sverige är väldigt stilmedvetna. De vet vad som är senaste modet och vilka klassiker man bör ha i garderoben för att alltid vara rätt. Och det är ju just de där klassiska plaggen eller accessoarerna som är värda att lägga ner lite extra pengar på. Du kommer nämligen att kunna ha glädje av dem under lång tid framöver om du köper plagg eller skor av lite högre kvalitet. Sedan måste du så klart ta hand om dem också för att de ska hålla så länge som möjligt.

På fötterna

När det gäller din garderob med skor finns det vissa skor som du aldrig behöver slänga. I alla fall om du inte helt ändrar stil och smak eller om de nu skulle vara väldigt slitna. Ett par kängor som aldrig går ur tiden är Dr Martens 2976 Chelsea boot till exempel. Detta har blivit lite av en modern klassiker som pryder människor med olika stilar året om. På vår och sommar är Dr Martens lågskor (1461) ett utmärkt alternativ till kängorna som passar bättre på höst- och vinterhalvåret.

Dr Martens har blivit en välkänd doja i skohyllorna i butikerna sedan märket grundades så tidigt som 1945. Mannen bakom skorna var en tysk doktor som hette doktor Klaus Martens. Han kom från München och arbetade främst med fötter som specialområde. Med sina kängor ville han skapa en sko som var skonsam mot fötterna samtidigt som de skulle vara slitstarka.

Dr Martens började tillverka sina kängor och skor via ett familjeföretag i England och där var succén snart ett faktum. Och i dag förknippar nog de flesta skorna med just England. Trots att det är en tysk som ligger bakom.

I subkulturerna

Den första gruppen som fick upp ögonen för Dr Martens var Englands skinheads under 1960-talet. Det blev liksom en del av deras klädkod och en symbol för att man var ”med dem”. Så småningom började även punkarna anamma trenden med Dr Martens under 1970-talet. Och därefter har en rad olika grupper i samhället snappat upp kängorna som blivit en del av en viss stil så som till exempel grunge, britpop, ska, glam och så vidare.

Känn igen skon

En känga från Dr Martens känner du igen på den speciella designen. De har väldigt runda former, en räfflad sula och originalet har gula sömmar. Kängorna och skorna är designade så att de ska vara bekväma men också oerhört hållbara vilket gör att de oftast kostar lite mer. Men vill man ha kvalitet så kostar det oftast.

Genom åren som gått har Dr Martens utvecklats och i dag erbjuder man ett brett sortiment av skor och kängor som passar alla smaker. I dag vill de flesta som köper skorna visa sin individuella stil och attityd till skillnad mot förr då kängorna mer var en symbol för en viss grupptillhörighet eller subkultur.

I dag kan du med fördel beställa skorna via nätet via flera olika sajter. Är man ute efter bäst pris på Dr Martens är Prisjakt en bra sida för att jämföra priser återförsäljare emellan. Det är ju aldrig fel att spara några slantar med tanke på att skor från Dr Martens är lite dyrare.